SAMEN

Het paard, de co-coach

Als Equine Assisted Development (EAD) coach/trainer zet ik het paard als co-coach in tijdens individuele coaching en teamtrainingen. Tijdens een training, coachingstraject of therapie* kun je met mij samen het paard inzetten om gerust te stellen, los te maken, te confronteren, grenzen te verkennen en een actieve werkvorm in je programma te bouwen.

Deze vorm van coaching heeft niets te maken met paardrijden, er wordt niet op het paard gezeten. Het natuurlijke zijn en gedrag van het paard is een fantastisch instrument om de innerlijke stem van de mens te vertalen; wat wil en zeg je nu werkelijk.

*alleen in aanwezigheid van de behandeld therapeut

Paardenkracht is een enorm waardevol instrument bij het ontwikkelen van weerbaarheid en sociale vaardigheden en dus zelfvertrouwen, zelfbeeld en zelfwaarde van kinderen en jongeren. Daarom werkt FRAS training samen met een kinder en jeugdpsycholoog onder de naam 1PK voor Kids en Jongeren.

Emotionele intelligentie is essentieel voor het verkrijgen van begrip en respect. Ook is het de essentie van een goed team.

 

- Kun jij je eigen grenzen aangeven?

- Kun je grenzen van anderen vaststellen?

- Ben jij in staat je in te leven in de behoeftes van jezelf en die van anderen?

- Ben je in balans wat betreft emotie en ratio; ofwel zijn je hoofd (verstand) en je buik (gevoel) met elkaar verbonden?

 

Wil je weten hoe je overkomt, hoe het zit met je innerlijke leiderschap, wat jouw persoonlijke kracht is? Via open inschrijving verzorg ik ontmoetings-workshops om je kennis te laten maken met deze vorm van trainen en coachen. Hoe kom ik over, welke energie straal ik uit, hoe kijk ik naar een ander en hoe ziet een ander mij? 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het bijzondere aan een ontmoetingscoaching met een paard is de pure eerlijke reflectie die je krijgt. Een paard handelt altijd vanuit een intens verlangen om aansluiting te zoeken bij de kudde. Dit is nodig om te overleven want eten kan alleen als er voor de veiligheid wordt gezorgd. De natuur van een paard houdt dus in: Wat is mijn plaats in de groep, hoe vind ik aansluiting en hoe houd ik de groep in stand. Hierdoor is een paard de perfecte spiegel bij veranderingen en transformaties in teams. Door gebruik te maken van een 360° feed back krijgt elke deelnemer de mogelijkheid zijn ervaring te borgen. Zo ontstaat een echte vertaalslag naar de dagelijkse werkelijkheid.


Doe jij wie je bent?

 

Paarden reageren bij mensen op de echtheid van verbale, para verbale en non verbale taal. Samen heet dit emotionele soepelheid. Dit geeft aan hoe je communiceert en of dit klopt met wat je binnen voelt. Je ontvangt dan ook dat wat je geeft! Dit geeft inzicht in hoe je NU handelt en communiceert met anderen. Een waardevolle, bevestigende en soms ook confronterende spiegel.

 

Hoe kom je over op anderen, ben jij je bewust van je innerlijk leiderschap, ben jij leiding-GEVEND, wat is jouw persoonlijke kracht en hoe creëer je teamperformance? Het paard is een geweldige co-coach bij individuele ontwikkeling en teamtrajecten. Ze is de mooiste, eerlijkste, oprechtste spiegel van je gedrag en je emotie. Tijdens ontmoetingen en opdrachten met het paard (je hoeft niet op te stijgen!) ga je werken aan het verhogen van emotionele intelligentie en wordt duidelijk wat de groepsdynamiek is. Dit altijd in een veilige omgeving, waarbij zowel de deelnemer als het paard respectvol en waardevol wordt behandeld. 

 

"Paarden? Daar heb ik niets mee!"

 

Ze zijn me te groot, je weet niet wat ze doen, en al helemaal niet of ze te vertrouwen zijn. Ik houd niet van paarden, ik ben ooit een keer gevallen, ik ben eens gebeten.... Geen nood. Nogmaals, je gaat niet paardrijden. Je hoeft het paard niet eens aan te raken. Het mag wel.

 

En ja, ik snap je als je niets met paarden hebt... Ik zou ook zo reageren als je mij zou uitnodigen voor een sessie met vogelspinnen... 

Het paard coacht je niet, dat doe ik. Mijn expertise is het gedrag van het paard vertalen naar jouw situatie. Je gaat dus niet (alleen) naar huis met veel kennis over paarden, het gaat om JOU! Ik zal ook altijd vragen of het klopt wat ik zie. Geen aannames, geen oordeel.

Durf jij het aan met je team?

 

Wanneer is een team een team en geen groep mensen bij elkaar? Wat maakt een team succesvol? De metafoor van de paardenkudde kan fantastisch dienen als basis voor trainingen met teams. De vinger wordt direct op de plek gelegd in welke fase van teamvorming de groep zich bevindt. Subgroepen worden zichtbaar en de interactie tussen diverse personen helder gemaakt. Dit helpt de versterking en samenwerking van het team. Door het paard als teamlid in te zetten tijdens oefenvormen ontvang je de mooiste terugkoppeling.

 

Mijn visie op succesfactoren voor een team:

 

1. Teamwerk vereist heldere doelstellingen

Een team dat goed wil functioneren, moet weten wat het doel van het team is. Elk teamlid moet het doel dienen.

 

2. Teamwerk vereist gezamenlijke verantwoordelijkheid

Teamleden die goed willen functioneren, moeten zich aan het doel EN elkaar verbonden voelen en hun aandeel in de verantwoording nemen.

 

3. Teamwerk vereist open communicatie

Communicatie (verbaal en non-verbaal) is de lijm in het team. Teamleden dienen bereid te zijn om open te zijn over eigen bedoelingen en meningen en om open te staan voor o.a. feedback.

 

4. Teamwerk vereist wederzijds respect

De onderlinge verschillen tussen teamleden zijn zowel de kracht van een team als een bron van conflicten. Noodzakelijk is een sfeer van vertrouwen, waarin ieder risico’s durft te nemen en elkaar durft aan te spreken.

 

5. Teamwerk vereist flexibele aanpassing

Het is erg belangrijk dat het team goed kan omgaan met veranderingen. Niet terugkijken, nieuwsgierig zijn naar wat er is. Neem de ander zoals hij is en heb daar geen waardeoordeel over.

 

6. Teamwerk vereist initiatief

Initiatief tonen is verder kijken dan je taakomschrijving lang is. Het niet tonen van initiatief  is een van de duidelijkste signalen dat het niet goed zit met het functioneren als team. Deze succesfactor is daarom hét bewijs of de onderlinge samenwerking gezond is en er erkenning is tussen mensen.

 

Conclusie:

Deze 6 succesfactoren helpen mee bij het vormen van een effectief team. Resultaat leidt tot waar het om draait: teamwerk. Doelgerichtheid levert bijvoorbeeld uitdaging op en flexibiliteit leidt tot ontwikkeling. Gezamenlijke verantwoordelijkheid levert betrokkenheid op en open communicatie leidt tot duidelijkheid. Wederzijds respect levert diversiteit op en Initiatief leidt tot actie. De succesfactoren hangen bovendien onderling samen. Zo kun je geen open en directe communicatie hebben zonder respect voor elkaar. Elk team kan eigen succesfactoren formuleren mits deze te vertalen zijn naar concreet gedrag.

 

Deze werkvorm kan op eigen locatie worden ingezet, informeer naar de mogelijkheden.


Vaste locatie mogelijkheden met trainingsruimte en perfecte verzorging:


De Larense Manege, Laren (NH)

Manege Rijnenburg, Nieuwegein

Stal Groenendaal, Bunschoten

PaardensportCentrum Diekshuus, Gendringen

KvK 32146742

BTW NL001932071B42

IBAN NL30 INGB 0005064141                                                                                            

Nijenrode 31

1275 CV Huizen

00 31 6 29036641

  • Instagram
  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
  • LinkedIn Social Icon