Keuzes maken geeft niet voor niets kies-pijn


Volgend jaar verzorg ik samen met een collega voor de 5e maal een masterclass week op Ibiza. Daarin help ik mensen keuzes te maken in hun leven die ze verder brengt. Verder dan wat? Verder waarheen?

Ik ben niet degene die dat bepaalt. Als coach voel ik me een dienblad waarop ik de keuzes laat rusten. Soms wiebelt het dienblad en valt er wat af. Het is niet aan mij om te bepalen hoe stevig de keuzes op het dienblad staan. Ik kan alleen maar laten zien wat er gebeurt als er door een onverwachte beweging iets veranderd. Om vervolgens inzicht te geven in de mogelijkheden om het te verwerken of voorkomen.

Zo'n onverwachte beweging heb ik deze zomer zelf ook mogen meemaken. Half juli werd mijn gezin overvallen door brand in huis. Door kortsluiting heeft de droger op zolder flam gevat. Mijn man verbleef op dat moment met vrienden op een berg in Oostenrijk, ik was met mijn oudste dochter van 18 een boodschap aan het doen en mijn jongste dochter van 16 was thuis. Zij heeft de enige juiste beslissing genomen toen ze zwarte rook van zolder zag komen en is snel het huis uit gevlucht met haar telefoon om direct 112 te bellen.

Hoe kort de brand ook geduurd heeft, de impact is heel groot. Mentaal door de schrik en de angst, en fysiek omdat we sindsdien bij mijn ouders wonen en dagelijks aan moeten passen aan de situatie en elkaar.

En dan maak je keuzes. Bewust en ook onbewust. Ze pakken goed uit, of niet. In de eerste week heb ik zoveel keuzes moeten maken, waarbij ik me helemaal niet realiseerde wat de gevolgen van mijn keuzes waren. En heb ik ontdekt hoe fijn het is dat je terug mag komen op de gemaakte keuze.

Dat gebeurt niet vaak. En al kan het misschien wel, onze gedachten laten dat vaak niet toe. De balans tussen keuzes maken met je hoofd (ratio) en keuzes maken vanuit je hart (emotie) is voor velen een pijnlijke, vandaar de term 'kies-pijn'.

Welke vraag overheerst bij jou: "Is dit verstandig?" of juist "Voelt dit goed?" en in welke situaties botsen die twee met elkaar?

Ik heb sinds juli vooral mijn nekharen en mijn onderbuikgevoel laten spreken als het om mijn gezin gaat. Als het niet goed voelt, is het waarschijnlijk geen goed idee. Moet het toch dan wil ik het zo ombuigen dat het 'goed genoeg' voelt en gaan we met elkaar nadenken (ratio) hoe we het aanpakken. Het dienblad rust stevig op onze handen en wanneer we een schommeling opmerken, zoeken we hulp.

Wat kijk ik weer uit naar april 2018. We bieden de masterclass Journey of a Lifetime slechts één keer per jaar aan. Een hele bewuste keuze. We selecteren bewust onze deelnemers. Omdat je alleen met ons mee kan als je bereid bent kritisch te kijken naar je eigen handelen. Openheid geven en openheid nemen. Dat geldt ook voor ons. Ik neem weer extra ervaringen mee volgend jaar. En nu eerst... keuzes maken voor ons nieuwe interieur :-)

Wat zullen we blij zijn om weer thuis te zijn.

Wil jij mee naar Ibiza? Lees hier dan ons jubileum aanbod: http://www.fras-training.nl/journey-of-a-lifetime


Featured Posts
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square