Insteken, doorhalen en af laten glijden


Intuïtie.

In communicatie met mensen zit een verschil tussen de zender en de ontvanger. Ken je dat? Wat de een zegt en bedoeld is niet wat de ander hoort en begrijpt. Waar zit dan de waarheid? Is het van belang om te onderzoeken of er een schuldvraag is? Je ziet iemand online, je volgt iemand, linkt en connect met iemand en bent onder de indruk van zijn of haar netwerk. Duizenden volgers, onder elke post vele likes en reacties. LinkedIn nog wel, oe, zakelijk... dan moet het wel iemand zijn die goed doet en goed ontmoet? Het is een lastige tijd met deze corona crisis. En wat wordt online werken wordt groter en groter. De platforms zijn voor het uitkiezen. Ben jij je zakelijke netwerk aan het uitbreiden om de kans te vergroten dat je daarop kunt bouwen als je zonder werk komt? Ik werk al jaren online, coachen via videobellen, zichtbaarheid vergroten via social media etc.

De afgelopen week ben ik geconfronteerd met de keerzijde van invloed. Wie mij volgt weet dat ik altijd bereid ben te kijken naar mijn aandeel in gedrag. Wat doe ik, wat kan ik doen en wat kan anders. Een connectie die ik al eerder ontmoet had en nu in een online netwerk opdook beschuldigde mij van onecht gedrag, en vond het geoorloofd om mij schreeuwend van repliek te dienen. Mij te vertellen wat ik allemaal wel en niet fout deed en anders moest doen. Zelfs naar anderen toe extreme uitspraken uitte over mij. Uitspraken die te bizar voor woorden waren en zijn. Zelfs bedreigend. Ik zal ze dan ook niet herhalen. En waarom? Omdat ik niet deed wat hij wilde, me niet conformeerde naar zijn standaard. Ik hield een spiegel voor. En mij werd duidelijk, zijn gedrag viel volledig onder de term Gaslighting.

Gaslighting is een vorm van manipulatie waarbij iemand je aan je eigen waarnemingsvermogen laat twijfelen. Dat kan subtiel zijn. Jij zegt: ‘Je respecteert mijn grenzen nu niet’ en krijgt dan als antwoord: ‘Jij dramatiseert echt álles in je leven zodat het een karikatuur wordt.’

Kortom: je wordt niet serieus genomen, sterker nog, jouw gedachten en gevoelens worden zó gedraaid dat je gaat twijfelen en meegaat in de vaak negatieve woorden van de ander.

Dat kan je heel onzeker maken en dat is nou precies de bedoeling. Want gaslighting is de perfecte manier om iemand ‘klein te houden’. En die ander nodig te hebben.

Gelukkig herkende ik dit, en word ik niet onzeker van zo iemand. Het raakte me wel.

Want ook anderen om mij heen zijn onheus bejegend. En, net als ik, tot de orde geroepen.

Ik gaf geen gehoor en werd vervolgens geblokkeerd van zijn account. Alles voor de likes nietwaar?

Daar ben ik aan de ene kant blij om. Want ik wil niets te maken hebben met grote EGO bv's. Aan de andere kant kan ik deze meneer ook niet rapporteren. Natuurlijk kan hij wel deze blog lezen, of hij daar behoefte aan heeft betwijfel ik. Wel kan ik een zaadje planten. Twijfel jij aan de goede intentie van iemand? Zegt je verstand: Nee joh, valt wel mee, ik kan hier veel aan hebben. En toch, het voelt in je buik niet lekker. Luister naar je gevoel en praat er met iemand over. Vraag een luisterend oor. Je bent welkom, ik hoor je.


Van harte nodig ik je uit om te reageren en mij en anderen te inspireren met jouw verhaal.


Featured Posts
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square