Herven, ik herf, herfstHet is de laatste week van oktober, en dan is er voor mij altijd een herkenbaar gegeven: de blaadjes vallen enorm van de bomen. Hoe ik dat weet? Mijn oudste dochter is geboren op 1 november en in de week van/na haar verjaardag zijn de afgelopen 22 jaar de bomen kaal aan het worden.


Herfst. Een gek woord, deze combinatie van 4 medeklinkers komt nauwelijks voor. Het is dan ook het moeilijkste rijmwoord, maar dat terzijde. Het is herleidbaar naar herven ('harvest') en heeft dus met oogsten te maken. De overtreffende trap (denk aan mooi, mooier, mooist) is dan herfst.


Om te kunnen oogsten moet je wel eerst zaaien. Logisch toch? Zo ook in je communicatie. Als jij wilt bereiken wat jij je voor ogen hebt, moet je kijken naar wat je zelf zaait. Hoe praat jij, hoe gedraag jij je, wat zeg jij, wat doe jij? Gedrag is scheikundig, actie-reactie. Ik leg het uit in mijn boek; Klittenband & Eendenvet. Welk gedrag plakt en welk gedrag glijdt van je af.


In je relatie, in je gezin, in je vriendenkring, in je werk en in je business is dat je grootste goed. Wat wil je bereiken? En nu echt: WAT wil JIJ bereiken? Maak eens een lijst van jouw wensen en verlangens. Ga voor de spiegel staan, kijk jezelf in de ogen en zeg deze lijst hardop tegen jezelf. Voel jij wat waar is? Wat je ECHT wilt? Dan kun je gaan zaaien.Wat ga JIJ nu doen om ervoor te zorgen dat je een vruchtbare oogst hebt? Welke zaadje heb ik nu bij jou geplant? En net als in de natuur, er is geen quick fix... Er is water, voeding, licht en tijd nodig om te groeien. En als je er boven op gaat zitten? Dan belemmer je de groei. Een goede coach zal dus in mijn ogen altijd ondersteunend zijn. en ja, soms moet je verpotten om de groei te bevorderen. Even met de hark door de wortels. Duidelijk en eerlijk. En KAK, wat kan dat confronterend zijn.


Wat herken jij over jouw manier van doen? Jouw manier van opvoeden, leidinggeven, leidingnemen, collegialiteit of vriendschap? Ik ben benieuwd.


Ik wens je een fantastische oogst, rustfase, bezinning over je volgende stap. Welke zaadjes kies jij om te planten?


Met hartelijke groet, Annet.


#coaching #spiegelcoach #herfst #zaaien #oogsten #business #relatie #opvoeden #ondernemerschap #ondernemen #inzicht #reflectie #bezinning #sales


Featured Posts
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square